Zoeken
  • Charlotte Hamilton

ONDERNEMER HERMAN HELL OVER 2020

Bijgewerkt op: 27 mei 2020

Alle ondernemers samen maken een stad tot de stad dat die zij is, maar sommige ondernemers maken de stad tot de stad waar wij allemaal zo van houden. Herman Hell is zo’n ondernemer in Rotterdam. In een van zijn zaken of het nou NRC, Sijf, Van Zanten of een andere is, maak je als stadsbewoner herinneringen en voelen je thuis. Want iemand thuis laten voelen, dat kan Herman als de beste. Natúúrlijk is Herman een van de smaakmakers van 2019.


Of het nou bij NRC, Sijf, Café van Zanten of een van zijn andere zaken is, bij Hell zijn zaken maken wij herinneringen en voelen we ons thuis. Ons thuis laten voelen, dat kan Herman als de beste. De woorden ‘gastvrijheid’ en ‘Herman Hell’ worden zelden niet in dezelfde zin gebruikt. Herman noemt zichzelf dan ook gastvrijheidstrijder. De kern van gastvrijheid volgens hem in communicatie. “Ik houd van dominante gastvrijheid. Het is de verantwoordelijkheid van de kelner om een mooie avond ervan te maken. Gastvrijheid is de basis van horeca.”

"Ik heb nog nooit een dag als werk gezien"

Horecaman

De bekende ijssalon Capri was eigenlijk het begin voor Herman. Hij studeerde communicatie en zocht er een bijbaantje naast. “Ik weet mijn god niet hoe ik er terecht ben gekomen. Ik was op zoek naar een baantje. Aan het eind van het seizoen kwam de eigenaar van een buurtcafé op het Noordereiland naar mij toe. Hij vroeg aan mij wat ik na het seizoen ging doen. Achter de bar staan leek mij geweldig”, en zo geschiedde. “Ik ging daar werken en herinner me dat we zo veel lol hadden. Ik ben erin blijven hangen. Mijn bijbaan is eigenlijk uit de hand gelopen”, glundert Herman. Hell heeft er nooit voor gekozen om de horeca in te gaan, maar wel om erin te blijven. En hij is er gek op: “Ik heb het nog nooit een dag als werk gezien. Ik ben gek op mijn team en heb plezier tijdens het werk. Eigenlijk vanaf dat ik wakker word totdat ik weer ga slapen maken we lol. Bovendien is het gewoon leuk om mensen blij te maken, de gasten of mijn medewerkers. Het moment dat mijn medewerkers blij zijn, zijn mijn gasten ook blij, want zo werkt dat.”


Geboren ondernemer

“Ik wist eigenlijk al vanaf jongs af aan dat ik voor mijzelf wilde beginnen. Ik wist alleen nog niet meteen hoe of wat. Na mijn studie ging ik op zoek naar een ‘echte’ baan”, vertelt Herman, doelend op een kantoorbaan, “nou dat heb ik ongeveer twee weken volgehouden. Toen wist ik als ik voor mezelf wil beginnen dan wordt dat in de horeca. Als ik dat ga doen wil ik dat op een vernieuwende en professionele manier doen.” Sindsdien heeft Herman de regel voor zichzelf opgesteld: we doen wat we leuk vinden en wat we doen, doen we goed. “Ik zoek dingen waar ik mijn ei in kwijt kan, die ik leuk vind en waar ik wat mee kan”, legt hij ons uit. Misschien maakt dat Herman ook zo succesvol. Zijn oprechtheid in zijn zaken.  Onze bedrijven zijn verlengstukken van de Rotterdamse identiteit. Elke zaak is een uitvergroting van een deel van Rotterdam. Herman Hell


"Ik gedij hier"

Rotterdam heeft Herman gevormd tot wie hij is. “In Rotterdam ben ik geboren, ben ik opgevoed. Eigenlijk speelt heel mijn leven af in de straten van Rotterdam. Ik ben ook een Rotterdammer in doen en laten. Of het nou is om de Rotterdamse humor, dat eerlijke of de hardwerkende mentaliteit is. Ik voel me goed in Rotterdam, ik kom hier tot mijn recht.” Dat hij zich hier thuis voelt merk je terug in zijn zaken. “Ik denk ook dat ik die Rotterdamse mentaliteit goed aanvoel. Onze bedrijven zijn verlengstukken van de Rotterdamse identiteit. Elke zaak is een uitvergroting van een deel van Rotterdam. Het is een hele natuurlijke overgang van binnen naar buiten. Je stapt gewoon Rotterdam in.”


2019

We blikken in deze serie altijd even terug op het afgelopen jaar. 2019 was voor Herman niet altijd even makkelijk: “Dit jaar was heftig. Ik heb in 2018 een ongeluk gehad en kreeg een zware hersenschudding. Ik heb een groot deel van dit jaar moeten revalideren en heb er uiteindelijk voor naar Amerika moeten gaan. Pas sinds juli ben ik weer fit. En nu ben ik fitter dan ooit. Ik heb een tijd lang geleund op mijn gezin en op mijn medewerkers, die hebben het fantastisch gedaan en daar heb ik echt op kunnen terugvallen, maar ik ben blij dat ik weer op eigen benen sta en weer vol gas aan de bak kan”, aldus Herman. En vol gas gaf hij: “We hebben nog twee SUGO’s geopend, in Eindhoven en in Utrecht. We hebben de renovatie van het Wapen (van Willemstad, red.) afgerond. Ook hebben we mooie prijzen gewonnen.” De kers op de taart voor Herman was toch wel de prijs voor Sijf, wat werd bekroond tot het beste café van Nederland. “Ik denk dat het ongeveer net zo uniek was als een kampioenschap van Feyenoord en ik ben blij dat ik beide nu heb mee mogen maken”, zegt hij lachend.

2020


“Ik heb zin in het nieuwe jaar. Ik denk dat we nog een mooi nieuwtje hebben in januari”, vertelt Herman ons. Over de inhoud van dit nieuwtje laat hij helaas nog niet veel los. “Als we toffe dingen tegenkomen doen we het en dat gebeurt toch wel weer in een nieuw jaar. Zo gaan we ook op festivals staan, gaat SUGO groeien en dat mooie nieuwtje dus.” Dit decennium komt ten einde, maar waar Herman na het volgende decennium staat denkt hij voorlopig nog niet over na: “Ik kijk bij afspraken niet verder dan veertien dagen, laat staan dat ik een idee heb over 2030. Ik had tien jaar geleden niet gedacht dat ik hier zou staan en durf niet te denken waar ik over tien jaar sta. Ik weet wel dat horeca enorm snel verandert.” Over dat onderwerp kunnen we nog drie artikelen schrijven met hulp van Herman, maar daar vallen we je voor nu nog even niet mee lastig. “Ik hoop dat ik er over tien jaar nog zoveel lol in heb als nu. Het motto voor 2020? We gaan tegen de stroom in”, vertelt Herman met een knipoog. Is dit een hint, Herman?

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven