top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

TEX-MEXSALADE MET SPITSKOOL, MAIS EN JALAPEÑO

In de zomer is het heel lekker om, vooral als het echt warm wordt, salades te eten. Althans, ik heb dan vaak geen zin in zware gerechten met veel koolhydraten of iets dergelijks. Deze salade is wat anders als je klassieke ceasarsalade; de spitskool wordt gebruikt als de basis van de salade, en deze is erg vullend en gezond. Bonen, mais en een frisse dressing maakte deze salade echt een topper op een mooie, warme zomeravond.


Deze dressing is geïnspireerd op de Tex-mex-keuken. Romige, maar frisse dressing, zwarte bonen en gegrilde mais. Nacho’s chips om het af te maken, bijna als een soort krokante croutons. De tex-Mex keukens is een bijzondere. In het gebied dat we vandaag de dag Texas noemen, woonde vroeger inheemse Mexicaanse bevolking. Op een gegeven moment vestigden Amerikaanse kolonisten zich in dat gebied, wat de twee (eet)culturen met elkaar in contact bracht. Zo brachten de kolonisten ingrediënten als bloem en gehakt mee, die al snel hun weg vonden naar de Mexicaanse gerechten van de inheemse Mexicanen. En 'booom': een eigen eetcultuur begon zich te ontwikkelen: Tex-Mex. Vandaag de dag heeft deze eetcultuur nog steeds een prominente rol in het Amerikaanse foodlandschap en is het echt een op zichzelf staande eetcultuur met eigen, kenmerkende gerechten en ingrediënten. Die raakten door de globalisatie bekend in Europa, waar ze onterecht vaak de noemer Mexicaans eten kregen en krijgen.


waarin verschilt Tex-Mex dan van de Mexicaanse keuken? Hoewel er natuurlijk ook wel wat overlap is, zitten de meeste verschillen in de ingrediënten. Waar in Mexico tortillas van maismeel worden gemaakt, is het hoofdingrediënt in Texas (voor tortillas en wraps) bloem. Andere ingrediënten die typisch zijn voor Tex Mex, zijn gehakt, gele kaas (zoals Cheddar), zwarte bonen en komijn. Zie je dus een ‘Mexicaans’ gerecht voor je met één of meerdere van bovenstaande ingrediënten? Dan zou dat heel goed Tex-Mex kunnen zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn nacho’s met een lading gesmolten gele kaas, chili con carne met gehakt en zwarte bonen of fajitas met wraps van tarwebloem


Ingrediënten

125 g zure room

1 limoen

½ bosje bieslook

3 eetl. ingelegde jalapeño

Zout en peper

Cayennepeper 2 Maiskolven

½ spitskool

1 blikje zwarte bonen

1 avocado

1 zak nacho’s


Benodigdheden: rasp, zeef


Bereidingswijze

Meng in een kom de zure room, het rasp en sap van de limoen en zout en peper. Snijd de bieslook fijn (of doe dit eventueel met een schaar) en voeg toe aan de saus samen met de cayennepeper. Zet apart voor later.


Breng een grote pan met water aan de kook en blancheer de maiskolven voor 3 minuten. Haal de maiskolven uit de pan en rooster de kolven nog even heel kort onder de grill of op het vuur van je gasfornuis, hoe je dat het beste kan doen lees je hier. Snijd de mais van de kolf af door de mais recht op te zetten en met een scherp, groot mes de korrels van de mais af te snijden.

Hak de jalapeño’s fijn. Snijd de halve spitskool in, maar zorg ervoor dat de spitskool intact blijft en snijd hele dunne reepjes van de kool. Dit kan eventueel ook met behulp van je keukenmachine als je deze hebt. Giet de bonen af en spoel af met water. Snijd de avocado door, verwijder de pit en snijd in blokjes.


Meng de spitskool met de zure room-dressing. Als de dressing met de kool gemengd is kun je de mais, bonen en de jalapeño’s. Verkruimel de nacho’s al een beetje in de zak, en vervolgens een beetje met je handen voordat je ze ten slotte over de salade sprenkelt. Serveer meteen.


TIP: Deze salade kun je ook goed langer van te voren voorbereiden. Wacht dan even met de nacho’s, deze voeg je pas toe op het laatste moment.110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page