top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET RAS EL HANOUT, TEHINA EN GOUDEN ROZIJNEN

Een hoofdgerecht waar de Nederlandse bloemkool echt de showstopper is. De bloemkool wordt inclusief de bladeren geroosterd, waardoor je behalve een beetje van de stronk niks weggooit.


Bloemkool is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland en het wordt hier veel geteeld. De Nederlandse bloemkool is van juni tot begin november verkrijgbaar, maar wordt in de winter ook binnen geteeld. De klimaatbelasting van bloemkool is laag, een ander voordeel.


Tehina is ook belangrijk onderdeel van dit recept. Tehina wordt gemaakt van tahin: sesampasta. Sesamzaadjes worden meestal geroosterd en vaak gepeld. Er zijn verschillende soorten tahin, licht of donker. Donkere tahin is meestal wat bitterder en scherper en lichte tahin is wat zachter en romiger. De lichte tahin is het meest populair.Ingrediënten: 1 bloemkool Olie

175 g tomato Frito 2 eetl. Ras el hanout

100 g lichte tahin 1 citroen 1 teen knoflook 40 g pijnboompitten 200 g snufje paprikapoeder Zout en peper


Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Wel de rozijnen in een kommetje met warm water.

Haal de bladeren los van de bloemkool, gooi deze niet weg. Verwijder eventueel wat gehavende stukjes. Was de bladeren en de bloemkool goed. Leg de bloemkool en de bladeren op een bakplaat. Verdeel een scheutje olijfolie over de bloemkool en de bladeren. Masseer in. Meng de tomato frito met de ras el hanout en wat zout en peper. Verdeel de helft over de bloemkool en zet in de oven voor 30 minuten. Pel de knoflookteen en hak deze heel fijn. Meng voor de tehina de tahin met het sap van de citroen, de knoflook, het zout en de peper. De tehina wordt eerst dikker door het citroensap, voeg dan wat water toe tot het een dressing-achtige consistentie heeft.


Haal de bloemkool uit de oven, verdeel de rest van de tomatensaus erover en zet voor een laatste 15 minuten in de oven.


Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Giet de rozijnen af.


Haal de bloemkool uit de oven en steek er even een mesje in: hij moet er redelijk makkelijk glijden, maar je wilt geen papperige bloemkool. De bloemkoolbladeren moeten knapperig zijn. Verdeel de tehina erover samen met de pijnboompitten, rozijnen en een snufje paprikapoeder.


Eet smakelijk!398 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page