top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

TOMATENCURRY MET GEURIGE GELE RIJST

In onze moestuin zijn de tomaten rijp. Wij hebben allerlei soorten: vleestomaten, cherrytomaten, groene en gele tomaten. In deze curry staan de tomaten centraal. Dit recept is geen traditioneel Indiaas recept. Toch heb ik geprobeerd de Indiase smaken in de curry te krijgen, dat is aardig gelukt.

De basmatirijst heeft zijn mooie gele kleur te danken aan kurkuma. Een kruid die veel wordt gebruikt in India- en niet alleen in de keuken. Het wordt ook gebruikt als medicijn en het verven van kleren of in Hindoestaanse rituelen. De scheuten en bloemen van kurkuma worden ook gegeten maar zien we hier minder. Kurkuma heeft de bijnaam Indiase saffraan.

4 personen

Ingrediënten:

Voor de curry

1 kilo tomaten, allerlei soorten

Een scheutje olie

Zout en peper

2 tenen knoflook

1 theel. Komijnzaad 1 theel. Korianderzaad

2 witte uien

3 cm gember

1 chili 15 g verse koriander 1 theel. Kaneel

2 eetl. tomatenpuree

200 g Griekse yoghurt (10%) Scheutje sojasaus

Optioneel: 3 kipfilets

Voor de rijst

300 g basmatirijst

2 kardemom peulen

1 theel. Gemalen kurkuma

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op grillstand op 230 graden Celsius.

Leg de tomaatjes op een bakplaat en voeg een scheutje olie toe. Breng op smaak met zout en peper. Kneus twee tenen knoflook en leg deze, in de schil, tussen de andere tomaten. Zet te bakplaat in de oven voor ongeveer 35-45 minuten. De tomaten mogen een beetje zwart blakeren.



Zet een pan met dikke bodem op het vuur en voeg wanneer deze goed heet is de komijnzaad en korianderzaad toe. Rooster deze voor zo’n vijf minuten en haal deze eventjes uit de pan.

Snijd de uien in dunne halve ringen. Snijd de chili in dunne ringetjes. Pel de gember met een theelepeltje en rasp deze. Voeg een scheut olie toe aan de pan en wanner deze goed warm is voeg dan de uien toe. Nu mogen de kruiden daarbij: de komijn, korianderzaad, kaneel en laat de uien even zweten. Voeg dan de chili en de gember toe. Zet het vuur iets lager en laat zo’n 10 minuutjes zachtjes bakken. Snijd ondertussen de steeltjes van de koriander fijn en voeg deze toe. Maak je deze curry met kip voeg deze dan nu toe in kleine blokjes. Wanneer de kip gaar is voeg dan de tomatenpuree toe en ontzuur deze even.

Haal de tomaten uit de oven en voeg deze toe aan de pan. Schil de tenen knoflook en voeg ook toe aan de curry. Voeg de yoghurt toe en roer goed. Proef de curry of deze genoeg zout, peper en kruiden heeft. Breng nog op smaak met een beetje sojasaus.

Breng 1 liter water aan de kook en voeg de kardemom, kurkuma zout en peper en de rijst toe. Roer goed en laat 8 minuten zachtjes koken. Giet de rijst af en roer goed door en laat 10 minuten rusten met de deksel op de pan.

Snijd de korianderblad fijn en serveer bij de curry en eventueel een theelepeltje mangochutney. Serveer eventueel met zelfgemaakte naan.

Eet smakelijk!

TIP: Heb je geen komijn- en korianderzaad in je keukenkastje gebruik dan gemalen kruiden.


297 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page