Zoeken
  • Charlotte Hamilton

HUISGEMAAKTE GNOCCHI MET BEURRE NOISETTE, SALIE EN KNOFLOOK

Beurre noisette, een Franse uitvinding, vertaalt letterlijk naar hazelnotenboter. In Nederland noemen we het ook wel eens nootjesboter. In beurre noisette zal je echter geen noot aantreffen. Bij beurre noisette laat je de boter verdampen zodat er geen water meer in de boter zit. De boter verkleurt en krijgt een nootachtige geur en smaak. Het is simpel en heel erg lekker.


Tip: In dit recept vertel ik hoe je gnocchi zelf kan maken, maar mocht je nou wat minder tijd of zin hebben om zo uitgebreid aan de slag kun je natuurlijk ook gnocchi kopen. Negeer dan de eerste drie alinea

4 personen

Ingrediënten: Voor de gnocchi:

350 g kruimige aardappels

1 ei

100 g bloem, mogelijk minder

Voor de saus:

3 tenen knoflook Handje verse Salie

175 g boter

75 g Parmezaanse kaas

Zout en peper

Bereidingswijze: Kook de aardappelen in hun schil voor zo’n 15 minuten of tot er een mes doorheen glijdt zonder teveel weerstand, maar zonder te papperig te worden. Giet de aardappels af en zodra de aardappels een klein beetje zijn afgekoeld pel je deze.

Haal de aardappelen door een passeerzeef of stamp de aardappelen tot puree. Maak een kuiltje in het midden van je aardappelen en voeg dan het ei, zout en peper toe. Klop het ei los met een vork en voeg ongeveer de helt van het bloem toe. Meng het mengsel nu tot een zacht deeg dat goed bij elkaar blijft. Werk zo snel en kort mogelijk, anders zal het deeg teveel gaan plakken. Gebruik zo weinig bloem als je kan, maar blijf toevoegen wanneer de consistentie nog niet goed is.


Rol het deeg uit in dunne strengen en snijdt het deeg in stukjes van 2 cm. Je kan mooie vormen maken met een gnocchi plankje als je deze hebt, of rol zo over de achterkant van een vork, maar je kan ze ook gewoon zo laten.

Pel de knoflook en snijd de tenen in dunne ringetjes. Voeg een klein laagje olijfolie toe aan een steelpannetje en warm deze op. Voeg als de olie goed heet is de knoflook toe en frituur deze tot de knoflook goudbruin en knapperig is. Laat de knoflookchips uitlekken op een keukenpapiertje en leg apart.

Leg de blaadjes salie op elkaar en rol te op. Snijd nu met je mes dunne reepjes van de salie. Snijd de boter in gelijke grootte. Voeg de boter toe aan een pan, het liefst met een lichte kleur zodat je goed kan zien wat er met de boter gebeurt. Laat de boter smelten en blijf roeren tot deze verkleurt. Als de boter een bruine kleur heeft en naar nootjes begint te ruiken is deze goed. Voeg de salie toe en haal van het vuur.

Breng een pan met water aan de kook. Voeg de gnocchi toe wanneer het water kookt en wacht tot ze allemaal drijven. Dit duurt ongeveer een minuut. Schep de gnocchi voorzichtig uit de pan en voeg ze toe aan de pan met boter en salie. Schud de pan voorzichtig zodat alles bedekt is met boter, breng op smaak met zout en peper en serveer. Besprenkel met de knoflookchips en voeg zoveel Parmezaanse kaas toe als je wilt.

Eet smakelijk!



164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven