top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

NAANBROOD

Sunday Curry Night, deel twee!

Naan is fantastisch bij een lekkere curry. Dip je naan in je curry of eet deze ernaast. Er zijn enorm veel verschillende recepten voor naan, maar dit is na wat experimenteren mijn favoriet.

In Nederland zeggen wij vaak ‘naanbrood’, maar dit is eigenlijk dubbel want ‘naan’ betekent brood in het Dari, een Perzische taal. Overal in Azië kun je variaties van naan vinden. Sommige recepten bevatten slechts twee ingrediënten en andere zijn wat ingewikkelder. Dit brood wordt vaak bereid in een tandoor, een kleioven uit de Aziatische keuken, maar is ook gemakkelijk te maken in een oven of een pan.

Ingrediënten naan:


400 g bloem

1/2 theel. zout

1 theel. suiker

2 theel. gedroogde gist

125 ml water

80 ml yoghurt

60 ml olijfolie

1 ei

Bereidingswijze:

Meng in een kom de gist, de suiker en het water tot de gist is opgelost. Laat eventjes staan, totdat er belletjes ontstaan.

Roer daarna de olijfolie, de yoghurt en het ei door het gistmengsel. Pak er een grote kom bij en doe daarin 200 gram bloem met het zout. Meng even door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de bloem en meng met een lepel.

Haal het deeg uit de kom en leg het op het aanrecht met wat bloem. Voeg nu beetje bij beetje wat bloem bij het deeg terwijl je blijft kneden, voor ongeveer 3 minuten. Als het deeg niet meer plakt stop dan met het toevoegen van het deeg, misschien heb je niet alles nodig. Maak een bol van het deeg, leg het terug in de kom en dek het af met huishoudfolie. Zet het op een warme plek en laat minstens 1 uur lang rijzen.

Verdeel het deeg daarna in 8 stukken. Bestuif het aanrechtblad weer met bloem en rol elk stukje deeg met een deegroller uit tot een plat broodje.

Verhit een koekenpan met een dikke bodem op het vuur. Bak de broden één voor één aan

beide kanten in de hete pan. Zodra er luchtbellen ontstaan, kun je de naan omdraaien. Haal de naan van het vuur wanneer het brood gaar is.

Tip: Voeg andere ingrediënten toe aan je deeg terwijl je deze uitrolt. Bijvoorbeeld wat verse koriander, gedroogde kruiden of (gekonfijte) knoflook!105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page