top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

4 INGREDIËNTEN BROOD: LAVASH

Met maar vier ingrediënten maak je zelf onwijs lekker platbrood, of eigenlijk Lavash. Lavash is een dun en flexibel brood dat zijn oorsprong waarschijnlijk in Armenië kent, waar het de meest voorkomende broodsoort is, net zoals in Azerbeidzjan, Iran en Turkije. Lavash wordt oorspronkelijk klaargemaakt in een tandoor (tonir) oven of een tava, een platte pan.


Lavash is een van de eerste vormen van brood. De vroegste vormen van brood werd als koek klaargemaakt, op warme stenen of sintels. In dit recept wordt de Lavash in een koekenpan gebakken. De ingrediënten heb je waarschijnlijk altijd in huis: bloem, water, olie en zout. Kruiden toevoegen is optioneel en kun je dan ook gerust weglaten.


Als het platbrood vers is, is het flexibel en zacht, maar het kan snel uitdrogen en dan wordt het broos en hard. De zachte vorm is lekker als wrap of sandwich. De uitgedroogde vorm kan nog gebruikt worden als bijvoorbeeld croutons in salade.


Ingrediënten: 250 g bloem + een beetje extra om te bestuiven

150 ml g warm water

Zout

Olijfolie

Kruiden zoals kerrie, komijn of masala (optioneel)


Bereidingswijze: Zeef het bloem in een kom. Doe hier eventueel wat kruiden bij. Voeg een flinke snuf zout toe aan het warme water en roer tot het opgelost is. Voeg steeds een beetje water toe totdat je een zacht en elastisch deeg hebt en kneed voor zo’n vijf minuten. Het deeg moet niet meer aan je vinger plakken. Doet dit het nog wel, voeg een beetje bloem of water toe tot je de juiste consistentie hebt. Vorm tot een bol.


Maak de kom schoon, voeg een scheut olijfolie toe, en beweeg de kom even zodat de kom bedekt is in een laagje olijfolie. Voeg het deeg toe en wentel deze even in de olijfolie, zodat de hele bol bedekt is met olijfolie, dek af en zet weg voor 30 minuten.


Pak nu wat bloem en bestuif je werkblad ermee. Pak je deeg erbij en rol het even door de overige olie en kneed nog een keer door. Pak een beetje deeg, en rol het uit met een deegroller. De grote van de bal deeg die je pakt is afhankelijk van hoe groot je koekenpan is.

Verhit een pan op het vuur zonder vetstof. Bak hierin het brood gaar. De platbrood ziet witter en er komen kleine bruine vlekjes op. Serveer.


Platbrood van volkorenmeel

TIP: wil je dat het platbrood wat langer flexibel blijft? Besprenkel met een paar druppels water en dek af met een droge theedoek om ze warm te houden.

Platbrood van tarwebloem

606 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page