top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

Gegrilde asperges van de barbecue met zeekraal en snelle hollandaise

Het is aspergetijd! Je kunt er alle kanten mee op, en dit recept bedacht ik voor op de barbecue. Ik gebruik de schillen als bescherming voor de fragiele asperges, maar ook voor smaak. Door het vocht in de schillen te gebruiken stoom je de asperges. Later voeg je nog een scheut witte wijn toe om wat extra vocht toe te voegen en bovendien geeft het ook een subtiele wijnsmaak. Je zou eventueel ook wat rookhout toe kunnen voegen om je asperges nog een rokerigheid te geven. Je hebt wel een teppanyakiplaat of grillplaat nodig hiervoor.. Dit recept kun je natuurlijk ook in je gewone keuken maken, ik zou dan de asperges koken en even kort onder de grill leggen in de oven.


Bij de asperges komt een snelle hollandaise, die wat makkelijker is dan een traditionele hollandaise maar wel in de buurt komt qua smaak.


Ingrediënten

1 kilo asperges (a of b klasse is top, niet té dik)

50 ml droge witte wijn

15 g roomboter

125 ml crème fraiche

2 theelepels Dijonmosterd

1 citroen

Zout en peper

150 g zeekraal


Ook nodig: barbecue met grillplaat/teppanyakiplaat of grote gietijzeren pan

Eventueel wat rookhout

dunschiller


Bereidingswijze

Steek een gemiddelde hoeveelheid houtskool aan en verwarm je kamado tot 150 °C Plaats het hitteschild op de Kamado en leg de teppanyakiplaat/grillplaat of gietijzeren pan erin. Laat nu de kamado verder opwarmen tot 180 °C.


Schil voorzichtig de asperges. Let wel: liever iets meer schillen dan te weinig, anders is het echt niet lekker. Bewaar de schillen.


Voeg een klein scheutje olie op de teppanyakiplaat. Leg de schillen op de teppanyakiplaat. Plaats nu de asperges op het bedje schillen en gaar tot de asperges ongeveer 10 minuten. Voeg dan de witte wijn toe en gaar nog een laatste 5-10 minuten. De Asperges zijn gaar wanneer je er makkelijk doorheen prikt. Ze moeten nog wel een beetje structuur bewaren.

Smelt de roomboter in een steelpan op de kamado.

Meng als de boter gesmolten is met de crème fraîche, mosterd, citroenrasp en -sap erdoor. Breng op smaak met zout en peper.


Voeg een scheutje olie toe aan de zeekraal en bak even 5 minuten op de grillplaat of in de gietijzeren pan.


Leg de asperges op het bord. Voeg een gulle lepel van de hollandaise toe en maak af met de zeekraal. Kruid met wat extra gemalen peper.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page