top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

GEROOKTE MAKREEL OP DRAGONMAYONAISE EN INGELEGDE RODE UI

Makreel is geen hele populaire vis, jammer want dit vette en smaakvolle visje kan op allerlei verschillende manieren bereid worden. Bovendien is makreel en vrij duurzaam visje, met een CO2-voetprint heeft die lager is die beduidend lager is dan die van vlees. En zelfs lager dan die van vleesvervangers als tofu of een vegaburger. De makreel is sterk van smaak en kan daarom opbotsen tegen wat gedurfdere smaken.


Makreel is een snelle schoolvis die jaagt op haring of spiering. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het visje bevat veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gerookt of gestoomd verkocht, maar verse makreel is natuurlijk ook heel goed eetbaar en lekker!

Dragon en dit bijzondere visje passen heel goed bij elkaar. Het vettige van het visje werken we tegen met de frisse en pittige ingelegde ui.


Ingrediënten:

Voor de ingelegde ui

1 rode ui

3 eetl. rode wijn azijn

1 theel. suiker


Voor de mayonaise

200 ml neutrale olie

50 g dragon

50 g peterselie

2 eieren

1 citroen

1 theel. gladde mosterd

Zout en peper


4 dikke plakken wit brood, het liefst brioche

1 gerookte makreel


Bereidingswijze:

Pel de rode ui en snijd door de helft en vervolgens in hele dunne ringen. Verwarm in een steelpan de azijn met de suiker en een halve theelepel zout. Voeg twee eetlepels water toe en roer tot de suiker en zout zijn opgelost. Zet het vuur uit en zet apart.


Begin met het maken van de dragonmayonaise: pureer de kruiden in de blender of kleine mixer met de helft van de olie. Doe de eierdooiers, mosterd, citroensap en zijn in een kom en klop ze met de garde of handmixer romig. Kruid met zout en peper. Voeg, terwijl je blijft kloppen, druppel voor druppel de kruidenolie toe. Stop wanneer de mayonaise romig en dik is.




Rooster het brood en smeer een royale laag dragonmayonaise op het brood en pluk de makreel iets uit elkaar en verdeel het over de boterhammen. Maak af met de ui in rode wijnazijn.


Eet smakelijk!



93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page