top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

OLIEBOLLEN EN APPELBEIGNETS

Oliebollen zijn het lekkerst wanneer ze nét uit de frituur komen met een gulle laag poedersuiker. Ze zijn natuurlijk het allerlekkerst wanneer je ze zelf maakt en dat is helemaal niet moeilijk.


De Bataven en de Friezen werden al in het begin van de christelijke jaartelling gegeten, maar wel iets anders als hoe we ze er nu uitzien: voor de zeventiende eeuw werd het oliebollen beslag in een klein bodempje vet gebakken. Hierdoor kreeg je een ‘oliekoek’.


Oliebollen (of oliekoeken) werden door de Bataven en Friezen geofferd aan de goden. Met name de godin Perchta en ander boze geesten die in de wintermaanden veel zouden vermoorden. Om de goden tevreden te stellen werd hun voedsel in meel gewikkeld en in olie gebakken, over het eindresultaat bestrooiden zij wit meel. Dit vettige koekje zou ervoor zorgen dat het zwaard van Perchta van het lichaam zou glijden.


Pas in de negentiende eeuw werd de oliebol een traditionele lekkernij rondom oud- en nieuw. Niet alleen omdat het in koude tijden erg voedzaam eten is, maar in de laatmiddeleeuwse tijden was het gebruikelijk om rond oud-en-nieuw de armen een wafel of oliebol te geven.


OLIEBOLLEN

Ingrediënten 200 g rozijnen

150 g krenten

50 g boter

500 ml melk

1 zakje gedroogde gist

1 ei

500 g bloem

1 snuf zout

1 appel (Jonagold)

Frituurolie

Poedersuiker


Bereidingswijze:

Wel de rozijnen en krenten ongeveer een half uur in warm water.


Smelt in een pannetje de boter. Verwarm ondertussen de melk tot lauwwarm, haal van het vuur en voeg de gist, het ei en de boter hieraan toe. Roer tot een geheel. Zeef de bloem bij het beslag en meng goed.

Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Voeg de appel samen met de uitgelekte rozijnen en krenten toe aan het oliebollenbeslag. Laat het beslag minstens 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek of plastic op een warme plek in het huis.


Verwarm olie in een frituurpan of gietijzeren pan voor tot 180 °C


Dip een opscheplepel in het hete vet voordat je het beslag eruit schept en laat het beslag zakken in de olie. Frituur de oliebollen ongeveer 5 tot 6 minuten. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met poedersuiker.


TIP: Allerlekkerst op de dag zelf. Wil je de oliebollen opwarmen dan kan dit het beste in de oven op 180°C tot 200°C voor 5 minuten.


Eet smakelijk!


APPELBEIGNETS

Ingrediënten 3 stevige, zoetzure appels (Elstar) 2 eetlepels suiker 1 theelepel kaneel 125 g zelfrijzend bakmeel Een snuf zout 2 eieren 250 ml pilsener Frituurolie poedersuiker

Bereidingswijze: Schil de appels en boor de klokhuizen eruit en snijd plakken van 2 cm dik. Heb je geen appelboor, snijd dan de appel in plakken en snijd met de hand de klokhuizen eruit per plak.


Meng de suiker en de kaneelpoeder en wentel de appelplakken erdoorheen.

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout, de eieren en het bier tot een beslag, zonder klonten.


Verhit een frituurpan of gietijzeren pan tot 175 °C

Haal de appelplakken een voor een door het beslag en frituur voor zo’n 4-5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

Eet smakelijk!


TIP: Allerlekkerst op de dag zelf. Wil je de oliebollen opwarmen dan kan dit het beste in de oven op 180°C tot 200°C voor 5 minuten.
179 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page