Als student moet je soms concessies doen: je hebt die maand iets te lang in de kroeg gehangen en nu staat er nog een paar euro op je rekening. Pasta pesto is misschien wel dé studentenmaaltijd. Als je pasta pesto naar het hogere niveau wilt tillen, maar niet je spaarrekening wilt plunderen, heb ik misschien wel een oplossing voor je.
Misschien heb je al wel eens pesto gezien met de titel ‘Pesto alla Genovese’. Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova, dat in de streek Ligurië ligt. De klassieke pesto wordt gemaakt met verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, kaas, en olijfolie. Afhankelijk van waar je de pesto eet wordt er Parmezaanse kaas of Siciliaanse schapenkaas toegevoegd.
Het woord pesto komt van ‘pestare’. Pestare is Italiaans voor stampen. Pesto wordt dus op de traditionele wijze gemaakt met een vijzel. Met deze variant op Italiaanse pesto laat ik het dan ook aan jou over of je wil gaan voor een vijzel of de keukenmachine.
Voor een schaaltje pesto:
Ingrediënten: 1 teen knoflook 40 g cashews of walnoten 50 harde kaas, zoals Pecorino, oude kaas of Grana Padano Scheutje olie Handje basilicum 50 g spinazie Rasp van 1 citroen (optioneel)
Bereidingswijze:
Pel de teen knoflook en hak deze grof. Rasp de kaas.
Doe de knoflook, noten en zout en peper in een blender of vijzel. Maak er een gladde pasta van. Voeg dan de basilicum, spinazie en een scheutje olie toe en maal ook dit fijn. Breng op smaak met zout, peper en eventueel het citroenrasp.

PASTA PESTO

4 personen
Ingrediënten:
250 g cherry tomaten
Scheutje olijfolie
Een schaaltje ‘poor man’s pesto’
400 g fusilli
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 230 graden.
Leg de tomaten op een bakplaat, giet er een scheutje olijfolie over en kruid met zout en peper. Rooster de tomaten voor ongeveer 30 minuten of totdat ze mooi gekarameliseerd zijn.
Kook de fusilli al dente. Bewaar een beetje kookvocht. Giet de pasta af en roer de pesto erdoor. Voeg een beetje van het kookvocht erbij totdat de pasta romig wordt. Leg de gekarameliseerde tomaatjes erop en serveer. Eet smakelijk!
PIZZA MET BURRATA EN POOR MAN’S PESTO
1 pizza
Ingrediënten: 200 g pizzadeeg 50 ml tomatensaus 1 bol burrata 3 eetl. ‘poor man’s pesto’
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Leg de bakplaat waar je de pizza op gaat bakken al in de oven, zodat deze ook heet wordt.
Rol je deeg uit. Verdeel de tomatensaus over de pizza en bak voor ongeveer 10 minuten in de oven.
Haal de pizza uit de oven en leg de burrata erop. Snijd deze van boven op en spreid een beetje uit over de pizza. Zet de pizza nog 2 minuten terug in de oven.
Verdeel, wanneer je de pizza uit de oven gehaald hebt, de pesto over de pizza. Maak af met wat zout en peper.
Eet smakelijk!
Comentários