top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

Post-kaasplankplaattaart

Feestje of borrel gehad en een kaasplank geserveerd? Best kans dat je nog kaas over hebt van je feestje. Misschien denk je 'wat moet ik met de resten kaas van mijn kaasplank?'. Ik wist dit eigenlijk ook niet en meestal bleven de restjes kaas net te lang liggen in mijn koelkast. Tot ik deze plaattaart maakte en het een groot succes was. Ik had een zachte geitenkaas, een roodschimmelkaas, een blauwaderkaas en Emmentaler. Het maakt verder niet uit welke kazen je gebruikt, maar het is wel handig om wat zachtere kazen en een harde kaas te hebben.


Restjes zijn te gek voornamelijk omdat ze je dwingen om creatief te worden met wat je nog hebt. Soms is het iets ingewikkeld en soms kan het zo makkelijk zijn als een boel dingen op een rol bladerdeeg doen en je hebt iets heerlijks.


Ingrediënten 4 personen

2 rode uien

Neutrale olie

1 eetlepel rode wijnazijn

1 eetlepel suiker

1 rol bladerdeeg

3 tot 5 verschillende kazen (van elk ongeveer 50-75 g gram)

30 g cherrytomaten

1/2 courgette

2 theelepels za'atar of verse tijm

1 ei

Zout en peper


Ook nodig:

Bakplaat

Kaasschaaf of mandoline


Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de rode ui in dunne, halve ringen. Verwarm een koekenpan op het vuur met de boter. Voeg de uien toe en bak ongeveer 15 minuten op laag vuur. voeg dan de rode wijnazijn toe en de suiker. Bak nog een laatste 5 minuten.


Rol de bladerdeeg uit, zorg ervoor dat deze nog op het bijkomende bakpapier ligt. Vouw de buitenkant 1 cm in zodat er nu aan alle kanten een soort verhoging zit. Prik in het midden in met een vork zodat dit niet omhoog komt tijdens het bakken. Leg de plaattaart op een bakplaat.


Verkruimel de kazen over de plaattaart. Halveer de tomaten en verdeel tussen de kaas. Schaaf de courgette in linten en leg op de plaattaart. Voeg de uien toe en rasp de harde kaas erover en voeg als laatste de za'atar (of tijm) , zout en flink wat grof gemalen peper toe.


Klop het ei los en kwast de zijkanten van de plaattaart in. Voeg eventueel nog wat grof zout toe aan de randen. Bak de plaattaart 15-25 minuten tot hij goudbruin en knapperig is. Snijd in vieren en serveer meteen.


Tip: je kunt ook bladerdeegvierkanten gebruiken. plak ze op elkaar en rol ze tot één rechthoek.



47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page