top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

SNELLE BABKA MET SPECULAAS

Oké, oké: dit is fantastisch! Deze ‘valsspelers babka’ is simpel om te maken, maar is zo onwijs lekker. Perfect om mensen mee te imponeren tijdens een brunch of voor bij de koffie. Bovendien zou je nog allerlei variaties kunnen maken op deze gevlochten croissant.


Vooruit, de interpretatie van babka is een beetje losjes. Babka is gevlochten brood dat zijn oorsprong kent in de Joodse gemeenschappen in Polen en Oekraïne. Het zoete brood is populair in Israël en andere gebieden waar veel Joodse gemeenschappen zijn. Tegenwoordig heeft babka de harten van vele andere veroverd en is het gevlochten brood behoorlijk geliefd. Volgens de traditie wordt het brood met gist bereid en vervolgens uitgerold en besmeerd met vullingen zoals chocolade, kaneel, fruit of kaas en vervolgens gevlochten en gebakken.


Deze variant is geïnspireerd door die traditionele babka, maar kent een aantal stiekeme trucjes en Hollandse twist op het origineel. Even over het valsspelen: koop twee rollen croissants die je kunt afbakken in de oven. Je kent ze wel: van die rollen die je open draait en vervolgens dankzij de geperforeerde gaatjes het deeg lostrekt om losse croissants van te maken. Dat lostrekken doen we hier niet: het deeg leggen we op het aanrecht en maken er een geheel van. De Hollandse twist is de speculaas natuurlijk. We zouden natuurlijk een speculaaspasta kunnen maken met kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom en kruidnagels… of we pakken gewoon een pot Speculoos mee!


Ingrediënten:

2 grote blikken afbak croissants

5 eetl. Speculoos


Voor de icing (optioneel):

100 g poedersuiker

½ eetl. water


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius .Rol het croissantdeeg allebei in zijn geheel uit. Leg de twee stukken in de lengte aan elkaar en druk/duw alle gaatjes dicht. Zo loopt er straks geen speculaas doorheen. Smeer nu een laagje speculaas over de lap. Niet té dik. Laat een beetje ruimte over aan de randen.Met een scherp mes snijd je nu de rol open in de lengte. Laat één uiteinde vast zitten.

Vervolgens vlecht je die twee helften weer aan elkaar en je legt het geheel in cakeblik. Het kan zijn dat je wat dubbel moet vouwen.


Bak voor 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Check het vooral rond de 45 minuten. Haal de babka uit de oven, laat iets afkoelen en haal uit het blik. Serveer zo of met wat icing eroverheen.


Voor de icing: Roer de poedersuiker met een halve eetlepel water tot een dik papje. Blijf roeren tot het glazuur glanst.


Eet smakelijk!


118 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page