top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

SUIKERBROOD MET ZELFGEMAAKT GEMBERSIROOP

Dit is het recept van Fries suikerbrood (of Fryske Sûkerbôle), in mijn mening het lekkerste suikerbrood! In andere delen van Nederland en België wordt suikerbrood gemaakt, in Limburg en Noord-Brabant wordt het klontjesmik genoemd. In deze variant wordt minder suiker gebruikt en geen kaneel.


In Friesland werd Fryske Sûkerbôle gegeven aan moeders die net bevallen waren van hun dochter. Kregen ze een jongetje dan kreeg de kersverse mama krentencake.


Ingrediënten

Voor het deeg

350 g bloem

½ theel. zout

10 g gedroogde gist

20 g witte basterdsuiker + extra voor de vorm

40 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten

40 ml gembersiroop (kant en klaar of volgens recept hieronder aan de pagina)

165 ml melk, lauwwarm


Voor de vulling

160 g parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes

15 g boter, gesmolten

½ theel. kaneel


Verder nodig

Cakevorm


Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minstens 8 minuten door. Het deeg is plakkerig, het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand.


Meng voor de vulling de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter, zodat alle suiker omhult is met een dun laagje kneed gedurende 2 minuten de parelsuiker door het deeg. De het af en laat minimaal 1 uur rijzen.


Vet de cakevorm in met boter en voeg wat basterdsuiker toe zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje suiker. Klop dan de overtollige suiker uit de vorm.

Neem het gerezen deeg uit de vorm en druk dit voorzichtig plat. Rol het deeg vervolgens op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het deeg nog een keer 1 uur rijzen


Verwarm de oven tijdens het rijzen voor op 200 °C.


Plaats een rooster onderin de oven en zet de bakvorm daar op. Bak het suikerbrood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Wordt het brood tijdens het bakken aan de bovenkant bruin? Dek dan af met aluminiumfolie.


Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm en stort het op een rooster. Pas op: het suiker aan de buitenkant van het brood is erg heet! Bestrijk het brood eventueel met wat gesmolten boter en laat het brood afkoelen.


GEMBERSIROOP


Ingrediënten:

200 g verse gember

500 g lichte basterdsuiker

500 ml water


Bereidingswijze

Rasp de gemberwortel grof, je kunt eventueel de gember van te voren raspen, je krijgt dan een lichtere siroop. Breng het water aan de kook in een steelpan. Voeg de gember toe en laat 25 minuten op heel laag vuur bubbelen met de deksel op de pan.


Voeg de suiker toe en laat gedurende circa 20 minuten indikken tot een siroop. Schenk het door een zeef, Laat afkoelen en gebruik direct of schenk in een gesteriliseerde fles.
208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page