top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

TARTIFLETTE

Na een overnachting in de stad Luxemburg reden ik en mijn reisgenoot Wes door naar de Moselle regio en wel het dorpje Remich. Terwijl wij met onze neus in de boter vielen omdat het wijnevent ‘Wine Cheese, Enjoy’ gaande was gingen wij na een heuse crémant proeverij door naar de prachtige wijnkelder Benoît & Claude viticulteurs die speciaal tijdens dit evenement een pop-up hadden waar ze hun wijnen schonken en onze een fantastische tartiflette voorschotelde. Omdat ik zo genoten heb van die avond en net iets te vaak terugdenk aan die fantastische tartiflette deel ik hier vandaag mijn versie.

In tartfilette wordt vaak Reblochon kaas gebruikt. De Reblochon is een Franse kaas met een gewassen rode korst. Deze kaas is afkomstig uit de Haute-Savoie, Frankrijk. De Reblochon wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een sterke smaak. Kun je die niet vinden, of vind je dit geen lekkere kaas, hij is goed te vervangen Chaumes, Gruyère, Taleggio, of een goed gerijpte Brie of Camembert. De kaas smelt over de romige aardappels en zijn het belangrijkste element van de tartiflette.


Wijntip: Je snapt wel, dit artikel kan niet zonder wijntip. Bij dit romige, zware gerecht past een frisse maar smaakvolle wijn, bijvoorbeeld een goeie Riesling of een stevige Pinot Gris.


4 personen


Ingrediënten:

800 g krieltjes in schil

3 uien 100 g gerookt spek (optioneel)

2 takken rozemarijn

Paar takjes tijm

30 g roomboter

50 ml droge witte wijn

zout en peper

200 ml slagroom

300 g Reblochon (Franse kaas)


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C.


Pel en snijd de uien in halve ringen. Snijd het spek in reepjes. Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan en bak de uien met het spek met de tijm en rozemarijn tot de uien zacht zijn.


Blus de uien af met een scheut witte wijn en stoof tot ze boterzacht zijn. Breng het geheel op smaak met zout en peper.


Snijd de aardappelen door de helft, of eventueel in vieren als de krieltjes groot zijn. Doe ze daarna in een pan met water en zout en zet de pan op het vuur. Kook de aardappelen in circa 10 minuten gaar. Meng de aardappelen en uien en verdeel ze over de ovenschaal. Schenk vervolgens de slagroom eroverheen.


Snijd de Reblochon in plakken en verdeel ze over het gerecht. Zet de schaaltjes circa 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.


Eet smakelijk!



888 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page