top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

TOMATENTARTAAR

Bijgewerkt op: 28 dec. 2022

Dit vega(n) voorgerecht is perfect voor de feestdagen of als je een keer een bijzonder voorgerecht op tafel wil zetten. Het is eigenlijk een twist op de klassieke steak tartaar, waar ik ook erg fan van ben. Laat dit nou net een stuk goedkoper en duurzamer zijn als die versie! Het doet niet onder aan ‘the real deal’ als je het mij vraagt, het gerecht is hoog op smaak en verassend.


Tomaten zijn op zichzelf al interessant van smaak: een tomaat is zuur en zoet en dat zoete wordt nog versterkt door de tomaten te roosteren. Zout en een scheutje sojasaus worden toegevoegd en dan ontstaat er een krachtig umami gerechtje.


Ingrediënten

1 kilo trostomaten

100 g zongedroogde tomaten (pot)

2 tenen knoflook

2 eetl. kappertjes

2 grote augurken of 4-5 kleine

1 sjalot

1 theel. gladde mosterd

1 eetl. sojasaus

Zout en peper

Ciabatta

Olijfolie


Ook nodig:

Eventueel kapperappeltjes om mee te garneren

Uitsteekring


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C onder-boven warmte.


Was allereerst de tomaten en snijd in kwarten. Verwijder de zaadlijsten, oftewel het natte gedeelte van de tomaat. Dit is een klusje dat even duurt, maar is gelijk ook het meeste werk van het hele recept, dus je moet er even doorheen. Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier en leg de tomatenpartjes op de bakplaat (of bakplaten). Zout de tomaten flink, we willen ze zo droog mogelijk hebben. Voeg een scheut olijfolie toe. Kneus de tenen knoflook, houd ze in hun schil en leg op de bakplaat. Zet in de oven voor circa een uur: de tomaten moeten uitdrogen en iets karamelliseren.


Bereid ondertussen de rest van de vulling voor: hak de kappertjes en augurken fijn, snipper de sjalot zo klein mogelijk. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snijd ook in kleine stukjes. Hoe fijner de ingrediënten van de tartaar zijn hoe beter de structuur.


Haal de tomaten uit de oven. Laat de tomaten iets afkoelen. Snijd je ciabatta in plakjes, voeg een scheutje olie toe en bak voor 5 minuten in de oven.


Hak de tomaten nu fijn. Voeg toe aan een kom. Voeg de kappertjes, augurken, sjalot en zongedroogde tomaten toe. Breng op smaak met de mosterd, eventueel wat zout en peper en de sojasaus, dit geeft de tartaar een net wat diepere smaak.


Voeg de tartaar toe aan een steekring en druk goed aan voordat je de ring weer verwijderd. Voeg eventueel wat zoutvlokken toe en maak af met een kapperappel. Serveer met het geroosterde brood.


TIP: Wil je dit gerecht voorbereiden? Bereid de tomaten en snijd de augurken en kappertjes van te voren. Doe de rest (de sjalot en het mengen) op het laatste moment. Serveer het gerecht op kamertemperatuur.



301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page