top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

Wildpluktip: wilde uiendip

Wildplukken is best populair op het moment. Zo komt er ook steeds meer informatie beschikbaar. Het leuke daarvan is dat je als je eenmaal in het wildplukken verstrikt raak dat je steeds meer te weten komt over natuur en ingrediënten uit de natuur. Wees altijd voorzichtig bij het wildplukken en pluk nooit alles op een plek weg.


Kraailook, wilde ui of wilde bieslook groeit heel veel in Nederland en ken je misschien wel! Kraailook is deel van de aliumfamilie. Hij staat vaak tussen het gras en zonder de karakteristieke paarse bloemen in de zomer valt hij niet zo niet op. In de winter vallen de donker groene, lange sprieten meer op. Hij groeit in bermen, slootkanten en tussen bomen. Trek je hem met wortel en al uit de grond dan zie je ook een uienbol. Twijfel je of je kraailook te pakken hebt? kneus een sprietje en ruik of het naar bieslook ruikt. Daarna kun je proeven. Let ook op dat je probeert om look te pakken dat niet vlak naast een weg of midden in de berm staat zodat er niet teveel honden of mensen bij in de buurt gekomen zijn.


Je kunt ook bieslook gebruiken voor dit recept.


Ingrediënten (voor een dip voor ± 4 personen)

50 g wilde ui (of anders 2 bosjes gewone bieslook)

Neutrale olie

2 eetlepel mayonaise

3 eetlepels yoghurt

1 theelepel mosterd

zout en peper

1 citroen


Ook nodig: hakmolen, bakplaat, bakpapier


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180° grillstand.


Was de wilde ui grondig. Verwijder eventuele houterige stelen. Snijd de sprieten in stukken van circa 5 cm. Snijd ook de knolletjes los. Dep nu de bieslook droog met keukenpapier of een schone theedoek. Gebruik je bieslook? dan kun je deze stap overslaan.

Bedek een bakplaat met bakpapier, voeg een klein scheutje olie toe aan de wilde ui of bieslook en hussel door elkaar. Leg op een bakplaat. Voeg een snuf zout toe en schuif de bakplaat onder de grill en grill circa 10 minuten. Bij het gebruik van bieslook kun je 5 minuten aanhouden. De sprieten moeten wat gedroogd zijn en kleur hebben. Laat eventueel de knollen nog 5 minuten langer onder de grill.

Doe de gegrilde wilde ui in de hakmolen en maal goed. Je wilt de sprieten zo fijn mogelijk hebben. Doe de yoghurt, mayonaise en mosterd in de hakmolen en maal nog eens. Doe de dip in een kom en breng op smaak met zout en peper, citroenrasp en sap van een halve citroen. proef en voeg eventueel nog extra citroensap toe. Serveer met chips, toastjes of brood.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page