top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

ZOMERSE OPEN LASAGNE MET RICOTTA EN PADDENSTOELEN


Open lasagne is een pastagerecht geïnspireerd op de traditionele lasagne. Deze versie, waar lasagnebladen worden gekookt en daarna in verschillende laagjes opgediend worden met allerlei ingrediënten, in dit geval met ricotta en paddenstoelen.


Ricotta een heel mooi voorbeeld van een product dat tegen voedselverspilling gaat. Ricotta betekend ‘opnieuw gekookt’ en wordt gemaakt van het restproduct van een kaasmakerij: wei. Wei is vloeistof die bij het maken van kaas ontstaat door het stremmen van melk. De vaste bestanddelen, wrongel, blijven dan over en wei wordt vaak weggegooid. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na het toevoegen van zuur samen tot een romige massa, dit is de ricotta. Ricotta wordt gebruikt in de hartige en zoete keuken en is dus divers.


4 personen

Ingrediënt:

250 g kastanje champignons

1 blokje paddenstoelenbouillon

500 g ricotta

1 citroen

250 g verse lasagnebladeren

Olijfolie

100 g groene asperges

250 g gemengde paddenstoelen

100 g boter

85 g rucola

70 g Pecorino

Zout en peper


Bereidingswijze:

Snijd de kastanje champignons in plakken. Rooster de champignons in een droge koekenpan voor 10 minuten. Brokkel dan het bouillonblokje erbij en roer goed door. Zet het vuur uit.


Hak de geroosterde champignons heel fijn, of maal eventueel met een keukenmachine. Voeg de champignons toe aan de ricotta. Rasp dan de citroen en voeg het rasp ook toe aan de ricotta, samen met wat zout en peper. Roer dit goed door en zet even apart.


Verwijder eventueel de onderkanten van de asperges of wat houterige stukjes. Rooster ze in een droge koekenpan op hoog vuur voor 5 minuten. Zet het vuur laag en voeg dan een scheutje olijfolie toe en voeg wat zout toe. Hussel de pan en zet daarna het vuur uit. Haal de asperges eruit en voeg de paddenstoelen mix toe, zitten daar nog hele grote paddenstoelen tussen, scheur deze dan even wat kleiner. Bak de paddenstoelen voor vijf minuten.


Voeg de boter toe aan een steelpannetje. Zet het vuur laag en blijf even roeren in de boter. Als de boter wat bruint en begint te ruiken naar nootjes is hij klaar. Haal dan van het vuur.


Snijd de lasagnebladen door het midden. Breng gezouten water aan de kook. Kook de lasagne bladeren volgens de verpakking en giet deze daarna af. Druppel wat olijfolie over de lasagne bladeren zodat deze niet aan elkaar blijven plakken.


Leg wat rucola op het bord, dan een lasagne blad en dan een eetlepel ricotta. Leg er nog een lasagneblad op en een beetje ricotta en herhaal dit nog eens. Herhaal dit een paar keer en maak af met de paddenstoelen, de gegrilde asperges en de nootjesboter.


Eet smakelijk!

143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page