top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

ZOMERSE ORZO MET CITROEN EN COURGETTE EN OLIJFJES

Orzo wordt wel eens verward met rijst. Dat is niet zo gek, orzo is namelijk gedroogde pasta in rijstvorm. De naam komt van het Italiaanse woord voor gerst. Orzo wordt ook wel eens ‘risoni’ (grote rijstkorrel) genoemd en in de Griekse keuken staat het bekend als ‘kritharáki’. Traditioneel wordt orzo in de Italiaanse keuken vaak gebruikt in soepen of wordt het langzaam gegaard zoals risotto. De kleine pastakorrel kent haar oorsprong in de Italiaanse keuken, maar is populair in Griekenland.


Dit gerecht is heel fijn op een zonnige dag, tijdens een picknick of bij een barbecue. Citroen en courgette spelen een grote rol maar de Taggiache olijven mogen ook nog wel even speciaal benoemd worden. Deze Italiaanse olijven zijn bijzonder donker afkomstig van de streek Taggia, een een plaats in Ligurië aan de Italiaanse Rivièra. Ze zijn roodbruin, een beetje paars gekleurd en hebben een zachte, maar vlezige textuur en zijn een beetje zurig. Ze zijn echt de moeite waard om mee te nemen uit de supermarkt, maar je kunt ze ook vervangen door de Griekse Kalamata olijf.


Ingrediënten:

2 courgettes 300 g orzo (pasta)

350 g cherrytomaten

50 g pijnboompitten

100 g kleine groene asperges

2 citroenen

Olijfolie

Zout en peper

100 g Taggiasche olijven


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op grillstand op 230 graden Celsius. Schaaf de courgette in linten en voeg zout toe en zet even weg.


Zet een pan op het vuur met ruim gezouten water. Voeg als het kookt de orzo toe en kook de pasta al dente. Giet de orzo af en voeg 30 milliliter olijfolie toe. Zet apart.


Voeg de cherrytomaatjes toe aan een ovenschaal en verdeel 2 eetlepels olijfolie over de tomaatjes. Kruid met zout en peper en zet in de oven voor 35-40 minuten.


Verwarm een koekenpan op het vuur. Rooster de pijnboompitten in 3-5 minuten goudbruin en knapperig. Halveer ondertussen de groene asperges en voeg toe aan de koekenpan. Rooster voor 5 minuten, sprenkel er een beetje olijfolie over en wat zout, hussel door elkaar en bak nog 2 minuten. Haal de asperges uit de pan, voeg nog wat olie toe. Dep de courgettes droog met een keukenpapiertje en leg de courgettes in de hete olie. Bak voor 7 minuten en roer regelmatig. Laat de courgettes uitlekken op een keukenpapiertje.


Rasp en pers de citroenen. Voeg de rasp toe aan de orzo en een deel van de sap. Je kan eventueel naar smaak meer van het sap toevoegen. Voeg de asperges, cherrytomaten en courgettelinten toe aan de schaal met orzo. Sprenkel er wat pijnboompitten over samen met de olijfjes. Kruid met zout en peper en dus eventueel wat extra citroensap. Serveer direct.

Eet smakelijk!



208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page