top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

POKÉ BOWL MET GEMARINEERDE WATERMELOEN

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020

Dit Hawaïaanse gerecht is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid in populariteit. Traditioneel is een van de hoofdingrediënten tonijn of octopus. Wanneer je de vierde aflevering van Gefileerd hebt gezien, snap je wellicht waarom ik naar een alternatief zocht.-

In mijn reis naar Thailand was een van de meest schokkende dingen die ik heb meegemaakt de gesprekken met de mannen die slaaf zijn geweest op de tonijnvissersboten. Chai, een van de vissers die ik heb gesproken heeft zes jaar lang elke dag gewerkt op een boot, kwam nooit aan wal en heeft geen cent van zijn loon gekregen. Sommige vissers gingen een avondje stappen, werden gedrogeerd en werden vervolgens wakker op zee. Dat dit gebeurd in de eenentwintigste eeuw is bizar.


Ik ben niet helemaal onder de indruk van tofu als vleesvervanger. In de Gefileerd-aflevering is te zien dat het slecht is voor het milieu. Voor soja wordt bos gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Zo kwam ik op een interessant alternatief voor tonijn: watermeloen. Echt te vergelijken qua smaak of textuur is het niet, maar het is een leuk nieuw probeersel.


Ingrediënten voor vier personen


500 gram sushi rijst

6 eetlepels rijstazijn

4 theelepels suiker

2 theelepels zout


1/2 watermeloen

3 eetlepels sesamolie

2 eetlepels sojasaus

1 limoen

1 chili

2 avocado’s

1 komkommer

Radijsjes

300 gram boerenkool


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de sushirijst totdat het water helder is. Doe de rijst in een pan met een wat dikkere bodem en voeg 750 ml koud water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes koken. Laat het daarna 15 minuten staan en leg een schone theedoek op de pan, zo drupt de condens niet op de rijst.


Doe de boerenkool op een ovenschaal en voeg een beetje zout en één eetlepel sesamolie toe. Meng de olie met de boerenkool en stop in de oven voor twintig minuutjes, of tot het perfect knapperig is. Halverwege de tijd kun je de boerenkool even omscheppen. Zo wordt alles lekker knapperig.


Schep de rijst over naar een kom waar het af kan koelen. Werk bij sushi rijst altijd met houten lepels of spatels zodat je de korrel niet beschadigt.

Warm ondertussen de rijstazijn op en voeg de suiker en het zout toe. Laat dit afkoelen en roer voorzichtig door de rijst. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.


Terwijl de rijst afkoelt kun je aan de slag met de watermeloen. Snijd de meloen in kleine blokjes. Voeg het sap van een halve limoen, twee eetlepels sojasaus en twee eetlepels sesamolie en een snufje peper toe. Laat even staan om te marineren. Snijd de radijsjes en schaaf de komkommer. Schep de avocado uit en snijdt in kleine stukjes. Voeg zout en peper naar je smaak toe en voeg het sap van de andere helft van de limoen toe. Snijd de chili fijn en voeg toe.


Doe de rijst een kom, voeg de avocado, radijs en komkommer toe. Doe de watermeloen erbij en kijk hoeveel vocht van de marinade je bij de rijst wil serveren, ik heb een beetje vocht afgegoten omdat het nogal veel was. Maak de bowl af en voeg de knapperige boerenkool toe.


Smakelijk!

Wil je toch liever dit gerecht maken met vis? Vis met MSC (Marine Stewardship Council) keurmerk is een manier om te weten dat jouw vis op een duurzame manier gevangen is. Nu weet je dat jouw visje niet door slaven wordt gevangen. Dit keurmerk is opgericht om overbevissing tegen te gaan.

169 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page