top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

4 X IN HET ZUUR

Zelf word ik er enorm blij van als ik deze vier dingen altijd in mijn koelkast heb staan. Inleggen kost weinig tijd en je wordt er elke keer weer blij van als je je herinnert dat je nog een potje lekkers heb staan in je koelkast. Bovendien maak je sommige gerechten echt af met de inhoud van deze potjes. Vroeger was het heel normaal: groente- en fruitoverschotten die van het land of de tuin kwamen werden in ingemaakt of geweckt zodat ze er de rest van het jaar van konden genieten. Omdat we tegenwoordig eigenlijk het hele jaar rond alle groente en fruit kunnen verkrijgen is het inmaken en wecken niet meer zo populair. Er zijn allerlei manieren om in te leggen: met zout of suiker, de groente uit te drogen, of in dit geval het verlagen van de zuurgraad met azijn. Inleggen doe je door een milieu te creëren waarin bacteriën en schimmels die voor bederf zorgen, niet kunnen overleven.


ZOETZURE KOMKOMMER (ACAR KETIMUN)

Acar ketimun is fris en zoet, zuur én een beetje pittig. Gebruik je ingelegde komkommer als een verfrissend element bij kruidige en pittige (Aziatische) gerechten.


Ingrediënten: 2 komkommers 1 rode ui 1 chilipeper 100 ml azijn 250 ml water 1 eetl. palmsuiker, of basterdsuiker ½ theel. zout


Bereidingswijze: Steriliseer een pot.

Verwijder de zaadlijsten van de peper. Snijd fijn. Pel de rode ui en snijd door de helt. Snijd dan dunne halve ringetjes van de ui.


Meng in een pannetje het water, de azijn, zout en suiker totdat alles is opgelost. Haal het pannetje dan van het vuur en laat afkoelen.


Snijd de komkommer in dunne plakjes, eventueel op de mandoline als je die hebt. Voeg de komkommer, chili en de ui toe aan de schone pot. Giet het afgekoelde azijnmengsel over de komkommer en sluit de pot goed af. Bewaar in de koelkast.


INGELEGDE RODE UI

Dit potje is echt gevaarlijk in de koelkast, je wilt namelijk overal de ingelegde ui op doen. Taco’s, broodjes, salades (vooral avocado!) en burgers. Deze ingelegde uien hebben een Indiase twist. Het is gebaseerd op de Indiase ‘sirke wale pyaaz’. Mocht je dat niet willen kun je de kruiden weglaten.


Ingrediënten: 3 rode uien 100 ml azijn 250 ml water ½ eetl. suiker 1 theel. zout ½ steranijs (optioneel) 3 peperkorrels (optioneel) 1 thee. Korianderzaad (optioneel)

Bereidingswijze:

Steriliseer een pot.

Pel de uien en snijd ze in hele dunne halve ringetjes. Verwarm in een pannetje de azijn, het water, de kruiden, het zout en de suiker. Als de suiker en het zout zijn opgelost mag het vuur uit.


Doe de ui in de schone pot en giet het afgekoelde azijnmengsel over de ui. Sluit de pot goed af en bewaar in de koelkast.

INGELEGDE SHIITAKE

Elke keer als ik een potje ingelegde shiitakes op tafel zet, eindig ik met een lege pot. Iedereen aan wie ik de paddestoelen serveer is razend enthousiast. De paddestoelen zitten bomvol smaak en passen heel mooi bij noedel- en rijstgerechten, of in soep.

Ingrediënten: 200 g shiitake 50 ml sojasaus 50 ml. rijstazijn 2 eetl. mirin 1 eetl. suiker 50 ml water Een duim gember (optioneel)

Bereidingswijze:

Steriliseer een pot.

Snijd de paddestoelen in grove plakken. Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes.

Verwarm in een pan de sojasaus, de rijstazijn, de mirin en de suiker. Voeg een 50 milliliter kraanwater toe. Roer tot de suiker is opgelost en voeg dan ook de gember toe. Als het mengsel tegen de kook aanzit voeg je de shiitakes toe. Laat dit 15 minuten zachtjes afgedekt koken. Haal de pan van het vuur. Laat het mengsel ietwat afkoelen. Voeg de paddestoelen en het vocht toe aan een schone pot. Bewaar in de koelkast.


INGELEGDE GEMBER MET KURKUMA

Natuurlijk kennen we allemaal wel de ingelegde gember van de sushi. Traditioneel wordt het tussen verschillende gangen of gerechten door gegeten om je palet te neutraliseren zodat je kan genieten van het volgende gerecht. Ingelegde gember is niet alleen lekker bij rauwe vis, ook bij salades.


Ingrediënten: Een flinke duim gember 50 ml rijstazijn 1 theel. suiker snufje zout ½ theel. kurkuma


Bereidingswijze: Steriliseer een potje.

Schil de gember. Snijd de gember flinterdun met mandoline of kaasschaaf. Verwarm in een pannetje de azijn, suiker en zout. Roer tot de suiker en het zout is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de kurkuma toe een laat het mengsel afkoelen. Doe de gember in de schone pot. Giet het azijnmengsel erover. Sluit de pot goed af en bewaar in de koelkast.Eet smakelijk!


297 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page