top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

5 x oesters

Oesters, wat een pareltjes zijn dat. In de Oosterschelde en de Grevelingen worden de Nederlandse (Zeeuwse platte oesters en de Zeeuwse creuse) oesters gekweekt. Laat ik nou net uit Zeeland komen en je er alles over kunnen vertellen. Geen zin in een lesje oesters? Scrol naar beneden om 5 verschillende bereidingen van oesters te vinden.


Rauwe oesters eten doen we al eeuwen. Vanaf de 18e eeuw werden oesters in Nederland razend populair. Uit die periode zijn er veel recepten te vinden van hoe de schelpdieren klaargemaakt kunnen worden. In de 19e eeuw waren oesters grappig genoeg eigenlijk helemaal niet een decadent iets. Ze waren goedkoop en je had overal oesterbars. In 1962 was er in Nederland een enorm strenge vorst die ervoor zorgde dat ongeveer 80% van het oesterbestand stierf. Na deze oesterramp zijn er vanuit Frankrijk platte oesters geïmporteerd, deze konden onze Nederlandse omstandigheden niet goed aan en daarom kwamen er oesters uit Japan onze kant op. Deze gedijden goed in ons Nederlandse water. De oesterproductie neemt toe sindsdien. Inmiddels heeft de Japanse oester zich helemaal aan de Zeeuwse Oosterschelde aangepast. De kwekers hebben hun eigen kweekmethoden ontwikkeld. Er kan dus met recht gesproken worden van Zeeuwse oesters.


Oesters openen

Oesters openen klinkt misschien moeilijk, maar met een beetje oefenen heb je het zo onder de knie. Voordat je een oester opent moet je op een paar dingen letten. Is de oester open? Dan kan deze meteen weg. De oester moet helemaal dicht zijn. Ook geen beschadigingen in de schelp dus. Het belangrijk om altijd even te ruiken of de oester een ziltige geur heeft. Als deze geur ontbreekt of als het zelfs een beetje rottig ruikt, weg ermee. Zorg ervoor dat je een goed oestermesje hebt. Op je eerste oesters breek je meteen je goedkope mesje.


Oké, game plan voor de oester: Pak een theedoek en leg de oester horizontaal in de theedoek, in je hand. Houdt de oester tijdens het openen altijd horizontaal. Leg de oester in je hand met het scharnier naar je toe. Ga voorzichtig met je mes tussen de twee klephelften in, aan de bovenkant van de oester en duw langzaam de klep naar boven. Als je voelt dat deze loslaat, kantel je mes. Zo duw je de schelp verder open. Beweeg nu je mes tussen de schelp om hem verder los te maken. Als je schelp helemaal open is kun je de bovenste schelp verwijderen. Snijd de oester nu los van de onderste schelp, en draai deze om. Zo weet je zeker dat hij gemakkelijk uit de schelp glijd.


Klassiek

Natuurlijk moet ik deze even benoemen. Een oester met weinig poespas is gewoon heerlijk. Misschien vind je hem wel lekker zo, puur natuur. Maar met een kneepje citroensap en wat versgemalen peper vind ik al fantastisch.


Ingrediënten: 4 oesters

½ citroen

Verse peper


Bereidingswijze Open de oester zoals hierboven beschreven. Serveer de oesters met citroensap en versgemalen peper.


Verse passievrucht

Misschien een verbazende combinatie maar dit is zo onwijs lekker. Heb je deze nog nooit geprobeerd, grijp zeker je kans.


Ingrediënten: 4 oesters

2 passievruchten


Bereidingswijze

Open de oester zoals hierboven beschreven. Snijd de passievrucht open en schep een lepeltje van het vruchtvlees op de oester. Maak af met wat versgemalen peper.


Sesam-soja vinaigrette


Een Aziatische twist om deze oester af te maken. Deze vinaigrette is best sterk van smaak, en daarom uiterst geschikt voor beginnende oestereters. Al denk ik dat een klein druppeltje van deze vinaigrette iedereen blij maakt.


Ingrediënten: 6 oesters

½ sjalot

2 cm gember

½ limoen

1 eetlepel sesamolie

2 theelepels sojasaus


Bereidingswijze

Open de oester zoals hierboven beschreven. Pel de sjalot, snipper het uitje heel fijn. raspt de gember. Meng de sjalot en de gember, pers het limoentje uit en voeg de sesamolie en sojasaus toe.


Venkel en granny smith

Een hele frisse combinatie die ook nog eens onwijs mooi oogt. Hier wordt je toch blij van?


Ingrediënten: 4 oesters

½ Granny Smith

¼ venkelbol

Versgemalen peper


Bereidingswijze

Snijd de granny smith in hele fijne brunoise (in kleine blokjes). Snijd de venkel open en snijd er een snippertje af. Open de oester zoals hierboven uitgelegd. Schep er een lepeltje Granny Smith brunoise op en maak af met een stukje venkel en versgemalen peper.


BBQ-oester

Dit was een experimentje op het strand want goed geslaagd was. Je gaat de oester in zijn eigen vocht garen tot de oester open knapt. Een klein druppeltje sojasaus (optioneel) erover en klaar is kees.


Ingrediënten: 4 oesters

2 theelepels sojasaus


Bereidingswijze

Zorg voor een open, hete barbecue: een temperatuur van 250-300 graden Celsius. De kolen zijn witheet, geen vlammen.


Leg de dichte oester ongeveer 1 minuut op de deksel op de grill. Draai de oester om (hij ligt nu op de schelp) tot de oester open knapt. Dit duurt circa 3 minuten. Als je geen knappen hoort, hoor je misschien gesis. Dit is een ander teken dat de oester gaar is.


Haal de oester voorzichtig van de BBQ en maak de oester verder open.

Met een beetje geluk is de oester tijdens het grillen al losgekomen uit de schelp en/of zit-ie niet meer aan de deksel vast. Zit de oester nog vast: maak hem zachtjes los van de deksel en presenteer de oester daar ook op. Serveer met een druppeltje sojasaus.


Eet smakelijk!

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page