top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

ASH RESHTEH - PERZISCHE GROENTESOEP

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Ash Reshteh is een gevulde Perzische groentesoep. Deze soep behoort in iran tot ‘aush’, wat dikke soep betekend. Er zijn meer dan 50 soorten ‘aush’ soepen en deze variant is een van de meest geliefde varianten. Deze variant is vegan, maar wordt meestal vegetarisch of soms met vlees gemaakt.


Dunne noedels gemaakt van tarwebloem zijn kenmerkend voor deze soep. De reshteh noedels zijn hier moeilijk te verkrijgen maar zijn goed te vervangen door sobanoedels.


Traditioneel wordt ash reshteh geserveerd op speciale Iraanse evenementen, zoals het Iraanse oud en nieuw (Nowruz), of in de winter. De noedels zouden het geluk voor het nieuwe jaar symboliseren


Deze variant is niet helemaal authentiek, maar is wel een versie die je gemakkelijk thuis kunt maken. De soep is super vullend en zit vol groente en kruiden. Een ideale soep voor een koude winteravond of als je je niet helemaal fit voelt.


Ingrediënten:

Voor de soep:

3 uien

Neutrale olie

1 theel. kurkuma

3 lente-uitjes

200 g spinazie

½ bosje platte peterselie

½ bosje koriander

½ bosje dille

400 g kikkererwten

400 g limabonen

1 liter groentebouillon

90 g sobanoedels (of linguine)

1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap


Sir dagh

150 ml neutrale olie

5 tenen knoflook


Muntolie

150 ml olie (overgehouden van de krokante knoflook)

3 eetl. gedroogde munt


Bereidingswijze:

Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit een scheut neutrale olie in een braadpan en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur tot deze begint te bruinen en voeg dan de kurkuma toe.


Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Doe de olie in een steelpan. Voeg meteen de knoflook toe en warm de olie op. Voeg als de olie heet is twee eetlepels ui uit de braadpan en voeg toe aan de hete olie. Zeef de knoflook en ui en bewaar de olie voor de muntolie. Laat de knoflook en ui uitlekken en zet apart.



Snijd de lente-ui in ringetjes. Snijd de spinazie, peterselie, koriander en dille fijn. Voeg toe aan de braadpan en bak 5 minuten mee. Voeg dan de bouillon toe. Giet de kikkererwten en de limabonen af en doe ze in de pan. Kruid de soep met zout en peper. Breek de noedels of de linguine tot kleinere stukken (ja, dit keer mag het) en gaar deze in de soep voor circa 10 minuten of wat er op de verpakking staat.


Warm de bewaarde olie op en voeg als deze warm is de gedroogde munt toe, zet dan meteen het vuur uit en roer goed door.


Breng de soep smaak met de azijn of het citroensap. Serveer met krokante ui en knoflook en maak af met muntolie!


Eet smakelijk!



1.239 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page