top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

CAPONATA: AUBERGINE STOOF MET COUSCOUS

Sicilië, ooit ga ik er naartoe. Het schijnt een prachtig eiland te zijn met een rijke Italiaanse keuken met Arabische invloeden. Als ik er ben is er enorm veel wat ik wil eten, een van de gerechten zal caponata zijn. Caponata is een traditioneel Siciliaans gerecht met zoete en zure smaken. Deze variant van het gerecht viert vijf hele mooie typisch Siciliaanse producten.

Aubergine Aubergine speelt de hoofdrol in dit gerecht. Deze prachtige groente is de basis van veel klassieke Siciliaanse gerechten. De Siciliaanse aubergine ziet er echter wel een beetje anders uit. Klein, rond en met kleuren paars die variëren van donker tot bijna lila.


Ansjovis

Dit kleine visje wordt, net zoals sardienen in grote mate gevangen op het eiland. Het is een beroemde smaakmaker en zo ook voor dit gerecht. De ansjovis gaat samen met het uitje en de knoflook in de pan en zorgt ervoor dat de smaken helemaal in de olie dringen.


Tomaten Sicilië is de een na grootste producent van organisch geteeld voedsel. Het klimaat zorgt ervoor dat het eiland het hele jaar groente en kruiden kan telen. Naast aubergine is tomaat natuurlijk ook een grote favoriet. Zoete, smaakvolle tomaten groeien dus het hele jaar door op het vruchtbare eiland. Gebruik voor dit recept dan ook de meest smaakvolle tomaten die je kan vinden. Vaak zijn dit pruimtomaten of vlees tomaten, mooi donkerrood van kleur.


Amandelen

Dan hebben we de amandelen. Amandelen zijn een grote trots van Sicilië en je ziet ze dan ook vaak terug in gerechten, broodjes en natuurlijk granita. De amandelen groeien aan grote bomen. De noot zit verkapt in een harde schil, die weer verstopt is in een groene schil, bijna matroesjka’s. In dit recept worden geschaafde amandelen of amandelstiften even in de pan geroosterd en over het eindresultaat gesprenkeld.


Olijven Tot slot nog de Siciliaanse olijven. Sicilië produceert ongeveer 10% van de olijfolie van Italië. Sinds de Griekse oudheid werden olijfbomen op het eiland verbouwd. Duizenden hectare grond in Sicilië worden dan ook gebruik als olijfboomgaard. Gebruik dan ook mooie groene olijven voor deze caponata, deze geven heel veel smaak aan het gerecht.

Ingrediënten: 2 Aubergines 1 ui 1 teen knoflook 1 rode peper 2 ansjovisfilets 15 g platte peterselie 1 vleestomaat of 2 pruimtomaten 1 blik gepelde tomaten 1 eetl. suiker 2 eetl. rode wijn azijn 100 g groene olijven

4 eetl. amandelschaafsel of amandelstiften 250 g couscous olijfolie


Bereidingswijze Snijd de aubergine in vieren overlangs. Snijd een stuk van de zaadlijsten eruit en sprenkel royaal zout over de aubergines. Zet ze apart. Snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn, net zoals de steeltjes van de peterselie en de rode peper. Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan een braadpan. Voeg als de olie heet is de ui, knoflook, chili, peterseliesteeltjes en ansjovis toe. Snijd ondertussen de tomaat in stukjes.


Zet het vuur onder de pan hoog en voeg dan de aubergine toe. Bak dit voor 5 minuten, regelmatig roerend. Voeg dan de azijn toe en een minuutje later de tomatenblokjes, zet het vuur weer wat lager. Bak voor ongeveer zeven minuten en voeg dan ook de gepelde tomaten toe.


Snijd de olijven in vieren en voeg toe aan het stoofpotje. Laat zachtjes borrelen voor ongeveer 15 minuten. Maak de couscous klaar door 400 ml kokend water en een scheutje olijfolie erover te gieten. Laat 5 minuten afgedekt staan en maak los met een vork. Rooster de amandelen even in een droge pan tot ze goud kleuren. Hak de rest van de peterselie fijn.


Proef het stoofpotje en breng op smaak met zout en peper en suiker. Schep de caponata over de couscous en maak af met de geroosterde amandelen en peterselie.


Eet smakelijk!178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page