top of page
Zoeken
Foto van schrijverCharlotte Hamilton

EGGNOG

Wanneer ik naar Amerikaanse kerstfilms kijk wordt ik altijd week in de knieën als een van de personages eggnog drinkt. Ik was altijd enorm benieuwd hoe het zou smaken en werd al warm van de gedachte, dus besloot ik maar aan de slag te gaan.


Eggnog is een romig drankje gemaakt van eigeel, room en melk. Het is een beetje te vergelijken met advocaat, maar in eggnog is veel kruidiger. Waar eggnog het eerst verzonnen en gedronken is, Engeland of Amerika, is niet duidelijk. Deze eierpunch wordt meestal rond kerstmis gedronken. Alcohol toevoegen is optioneel, maar wel echt een aanrader.


Ingrediënten:

700 ml volle melk

½ vanillestokje of 2 theel. vanille-extract

6 eierdooiers

220 g kristalsuiker

1 theel. kaneel

4 kruidnagels, gemalen

2 theel. gemberpoeder

1 ½ theel. geraspte nootmuskaat, het liefst vers anders poeder

60 ml rum of cognac

350 ml slagroom


Bereidingswijze:

Verwarm de melk in een pan met dikke bodem op middel-hoog vuur. Zorg ervoor dat de melk niet gaat koken.


Splits ondertussen de eieren. Het eiwit hoef je niet weg te gooien! Maak hier eventueel merengue van of bak een omeletje. Mix met een handmixer het eigeel tot deze iets lichter wordt van kleur. Voeg dan de suiker beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen. Het mengel moet nu lichtgeel zijn en behoorlijk zijn ingedikt.


Voeg nu – pollepel voor pollepel – de warme melk aan het eiermengsel toe. Blijf roeren met een garde. Wanneer je een glad mengsel heb kun je deze weer terug in de pan doen. Voeg nu het vanille merg of het extract toe.


Het volgende deel is erg belangrijk en gaat makkelijk fout: verwarm dit mengsel voor zo’n 10 tot 15 minuten of tot deze ingedikt is. Laat niet koken! Heb je een thermometer dan kun je deze op 79 graden Celsius houden. Hoe langer je het mengsel verwarmt, hoe dikker deze wordt. Let wel, het eindproduct dikt in wanneer het afgekoeld is.



Zeef het mengsel in een kom en voeg de kaneel, gemalen kruidnagel, gemberpoeder en geraspte nootmuskaat toe. Proef of je het kruidig genoeg vind. Voeg dan de alcohol toe en roer goed. Voeg tenslotte de slagroom toe.


Drink warm of laat afkoelen en schenk over ijsblokjes.


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page