top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

GEBLAKERDE PREI MET VINAIGRETTE EN NOOTJES

De prei mag wel een redelijk bescheiden, oudhollandse groente zijn maar de nederige groente is de afgelopen tijd erg populair bij chefs. Boterig gesmoorde prei, prei en kaas of de geblakerde prei is alles behalve bescheiden en gewoon heel erg lekker.


Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. Er is winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur.


4 personen

Type gerecht: bijgerecht

Bereiding: circa 40 minuten


Ingrediënten:

4 mini preitjes of 2 grote

1/2 eetlepel Dijonmosterd

1/2 eetlepel vers geperst citroensap

1/2 eetlepel witte wijn- of appelazijn

100 ml extra vergine olijfolie

Zout en peper

30 g geroosterde noten (amandel, hazelnoot, walnoot of mix)


Bereidingswijze:

Verhit de grill in de oven voor op 230°C.


Was de prei goed en droog deze. Snijd, als je grote preien hebt de prei in tweeën, heb je kleine ‘baby’ preien, rooster ze dan in zijn geheel. Leg de prei op een bakplaat en zet in de oven. Rooster circa 30 minuten en draai de prei af en toe om. De prei mag helemaal zwart blakeren.

Laat de prei iets afkoelen en zodra jouw vuurvaste handen het aankomen kun je de buitenste, zwarte laag van de prei trekken.


Doe de mosterd, citroensap en azijn in een kom. Voeg al kloppend de olijfolie toe en breng op smaak naar zout en peper. Hak de noten grof. Serveer de prei met de vinaigrette en de geroosterde nootjes.


Eet smakelijk!449 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page