top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

IN MISO GELAKTE AUBERGINES

Nasu dengaku, dat is de traditionele naam van dit bekende Japanse gerecht. Aubergines worden gelakt met miso en in de oven gezet, zodat de aubergines heerlijk zacht worden en de miso karamelliseert. In Japan wordt dit vaak geserveerd als bijgerecht.


Miso is een smaakmaker uit Japan, maar het kent zijn oorsprong in China. Het is al 1300 jaar een heel belangrijk ingrediënt uit de Japanse keuken. Miso is ontstaan als een manier om sojabonen te conserveren. De bonen worden gemengd met zout, rijst of gerst en de koji-schimmel. Met deze schimmel wordt ook sojasaus en sake gemaakt. De pasta wordt op natuurlijke wijze gefermenteerd. Je hebt dan pasta waarmee je heerlijke gerechten kunt maken. Voor dit gerecht is gekozen voor witte miso. Deze is zacht en zoet en wordt zelfs nog een beetje zoeter gemaakt door een beetje extra suiker. Hierdoor komt er een laagje misokaramel op de aubergines te liggen. In dit gerecht komen de zoete, zilte en aardse smaken van miso en aubergines goed tot hun recht. Bovendien is het makkelijk te maken en staat het met weinig moeite op tafel.


Dit recept is in samenwerking met Dutch Wasabi gemaakt.


4 personen

Ingrediënten: 2 aubergines 50 g Kyoto-stijl witte miso 2 eetl Isshi Soden Mirin 1 eetl. suiker Olie 1 lente-ui 2 eetl. geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Maak met een scherp mes diagonale insneden in de aubergine. Snijd niet te diep. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat en strooi er een beetje zout over. Laat de aubergines even liggen. Snijd de lente-ui in hele fijne ringetjes. Verdun de bruine miso met de mirin en een scheutje olie. Voeg ook de suiker toe. Roer dit goed door en verdeel dit over de aubergines. Dek de aubergines af met aluminiumfolie en zet de bakplaat in de oven. Snijd de lente-ui in hele fijne ringetjes


Haal na 20 minuten het folie van de aubergines af en bak ze nog 15 minuten tot ze zacht zijn. Sprenkel daarna de sesamzaad en lente-ui over de aubergines. Eet smakelijk!



126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page