Wat krijg je als je twee fantastische Japanse gefermenteerde producten combineert? Kasu-Jiru. Smaakvolle soep op basis van miso en sake kasu. Dan eindig je met een stomende umamibom.
Miso en misosoep is best wel bekend. Sake kasu is een wat minder bekend, maar smaakvol product. Het is het droesem van sake, wat achterblijft na het filteren van sake. Wanneer sake als het waren wordt gezeefd door fijne kaasdoeken druppelt de heldere sake door de doeken heen en blijft de sake kasu achter.
Sake kasu is rijk aan vitamine B, proteïne en vezels waardoor het een geliefde ‘super food’ is in Japan en zelfs wordt gebruikt in cosmetica. Wij smeren het vandaag echter niet op ons gezicht maar verwerken het in een zijde zacht bouillon. Zo lijkt het in deze misosoep net alsof we de gember en knoflook hebben afgeblust met een glas sake. De soep krijgt een veel interessante smaak. Sake kasu wordt ook vaak gebruikt in vegan gerechten omdat het romig is en het ook eigenschappen van kaas heeft daarnaast is het een belangrijk component in het inleggen van groente in Japan. Mocht je niet aan sake kasu kunnen komen, kun je deze desnoods weglaten uit de soep. Dan heb je alsnog een smaakvolle misosoep. Kies je voor paddenstoelenbouillon dan is deze soep ook nog eens vegan.
4 personen
30 minuten
Ingrediënten: 15 g gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld gedroogd eekhoorntjesbrood ) 1 duim gember
2 tenen knoflook
1 chilipeper
Olie
1,5 liter bouillon (kip of paddenstoel) 50 g sake kasu
1 eetl. lichte miso
1 wortel
200 g zijden tofu
2 bosuien
Bereidingswijze:
Breng 150 milliliter water aan de kook en giet deze over de gedroogde paddenstoelen.
Pel de gember met een theelepel. Houd een klein deel van de gember apart voor het serveren. Kneus en pel de knoflook en rasp deze en de gemberwortel. Snijd de chilipeper in hele fijne ringetjes. Verwijder de zaadlijsten als u niet van pittig houdt.
Verwarm een scheutje olie in een soeppan. Bak de gember, knoflook en chilipeper kort aan en voeg dan gedroogde paddenstoelen met het vocht, de bouillon, sake kasu en de miso toe. Zet het vuur laag en laat tien minuten zachtjes koken. Snijd de wortel en de overige gember julienne en de tofu in kleine blokjes. Snijd de lente ui in fijne ringetjes. Serveer de soep in een kom en maak af met de wortel, gember en tofu en bosui.
Eet smakelijk!
Comments