Zoeken
  • Charlotte Hamilton

POKÉ BOWL MET PONZU DRESSING

Poké bowl is een authentiek gerecht uit Hawaï. Hier werd het vooral gegeten door Hawaïaanse vissers om restjes vis op te maken. Poké betekend snijden in het Hawaïaans en dat heeft dus alles te maken met de vis, groenten en soms fruit wat op de rijst ligt. Ondanks dat poké uit de regionale Amerikaanse keuken van Hawaï komt, zijn traditionele smaakmakers voor poké sterk beïnvloed door vooral de Japanse keuken. Dressings worden vaak gemaakt met sojasaus, shoyu en in dit geval dus ponzu. De dressing wordt gemaakt met frisse ponzu sojasaus. Ponzu is een citrussaus, op basis van sojasaus. De toegevoegde sudachi-citrussap, bonitovlokken en kombu-zeewier zorgen voor een verfrissende, diepe en smakelijke sojasaus. Ponzu wordt veel gebruikt in verschillende Japanse gerechten, maar ook in dit Hawaïaanse gerecht. Haal voor deze poké bowl een prachtig stukje vis bij de visboer, heel vers zodat het rauw gegeten mag worden.


Dit recept is in samenwerking met Dutch Wasabi gemaakt.


4 personen

Ingrediënten: Voor de rijst 250 g sushirijst 5 eetl. rijst azijn 1 theel. zout 1 theel. suiker Voor de topping 150 g radijzen 3 stengels bosui 1 mango 2 eetl. sesamzaadjes 2 avocado’s 300 g verse zalm Voor de dressing: 1 duim gember 5 eetl. ponzu 3 eetl. mayonaise Bereidingswijze: Was de sushirijst totdat het water waarmee je het door spoelt of in wast helder is. Zet een pan met 400 milliliter water op en voeg de rijst toe. Breng aan de kook en laat dan 10 minuten koken. Laat daarna 15 minuten met de deksel op de pan van het vuur af staan. Voeg daarna de rijst aan een kom toe zodat het wat kan afkoelen.

Meng de azijn, suiker en het zout totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Giet dit nu over sushirijst, roer met een houten lepel of spatel door de rijst. Snijd de radijzen in plakjes en de lente ui in ringetjes. Pel de mango en verwijder de pit. Snijd de mango in blokjes. Rooster ondertussen de sesamzaadjes droog in een koekenpan voor ongeveer 3 tot 5 minuten. Snijd de avocado open en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes. Snijd tot slot de zalm in blokjes. Pel en rasp een duim gember. Meng voor de dressing de ponzu met de mayonaise en de gember. Schep wat sushirijst in een kom en leg de groenten en het fruit op de rijst. Leg de zalm erbij en strooi er wat sesamzaadjes over. Giet op het laatst de dressing over de poké bowl.

Eet smakelijk!

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven