top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

SUNDAY ROAST: HELE KIP MET JUS VAN UIEN

Als je thuiskomt van de kerkdienst in Engeland komt de Sunday Roast op tafel. Een grote maaltijd na een kerkdienst is in veel landen in Europa een traditie, maar de ‘roast’ is typisch Brits.


Traditioneel wordt er altijd vlees klaargemaakt. Vooral kip, lam, varken en rund wordt vaak bereidt, maar in het jachtseizoen wordt er ook wel eens wild op tafel gezet. Andere onderdelen van een Sunday Roast zijn vaak aardappeltjes, groente, jus en stuffing.Ingrediënten:

Voor de kip: 30 g gemengde verse kruiden (zoals peterselie, tijm, rozemarijn en oregano)

Zout en peper scheut olijfolie

1 kip

1 citroen

100 g koude roomboter


Voor de jus 2 uien

1 bol knoflook

2 eetl. bloem


Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 240°C.


Rits de kruiden van hun stokjes waar nodig. Hak met je mes de kruiden fijn. Voeg een scheut olijfolie toe en hak nog even verder tot er een soort kruidenpasta ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf de kip in met de kruiden.


Maak met een mes een paar sneetjes in de citroen en leg in de magnetron voor 40 seconden minuut op 900 Watt. Haal de citroen -voorzichtig- uit de magnetron en stop in de kip. Door de citroen te verwarmen komen de smaken van citroen veel beter in de kip dan wanneer je een koude citroen gebruikt.


Pak de kip vast en trek de huid aan de kant van de kop iets naar voren. Steek voorzichtig je vingers tussen de huid en het vlees van de kip. Je wilt de huid losmaken zonder te scheuren. Wanneer je een beetje huid hebt losgekregen kun je verder met een spatel of pannenlikker. Let er dus wel op dat je de huid heel houdt. Snijd de roomboter in twee gelijke sneetjes en schuif onder de huid van de kip. Zo blijft het vlees mals en wordt de huid lekker knapperig.
Snijd, zonder te pellen, de uien door midden. Doe hetzelfde met de bol knoflook. Leg ze met de schil naar boven op een bakplaat. Leg de kip nu ook op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven voor 1 uur.


Haal de bakplaat uit de oven en leg de kip op een snijplank. Haal de schillen van de ui en knoflook zodra ze ietsje zijn afgekoeld. Voeg de bloem toe aan de bakplaat met uien en braadsappen van de kip. Prak de uien en de bloem tot een dikke massa, voeg water toe tot een gewenste dikte en smaak. Je kunt de jus zeven of blenderen.


Serveer de kip met de uienjus.


Eet smakelijk!303 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page