Het rabarberseizoen is aangebroken: hoera! In april tot juli kun je deze groente verkrijgen. Groente? Zeker! Waar de rabarber vaak fruit genoemd wordt is het toch echt een groente. Je kan er dan ook de zoete en de hartige kant mee op.
Als je opzoek gaat naar de lekkerste rabarber, kijk dan goed naar de stelen. Hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder de rabarber. Voor een hele zoete rabarber pak je de stelen die rood zijn. Groene stelen zijn vaak wat zuurder, maar zijn niet minder rijp.
Voor dit recept wil je misschien ook voor de rode stelen gaan, want we maken een heerlijke compote voor op de wentelteefjes. Eerst een gulle lepel ricotta en dan een flinke lading stomende rabarbercompote. Zalig.
2 personen
Ingrediënten: Voor de wentelteefjes:
2 eieren
Snufje kaneel
150 ml melk
50 g suiker
4 sneetjes oud wit brood Klontje boter
Voor de rabarber:
300 g rabarber
50 g suiker
Het sap van ½ sinaasappel
Voor de ricotta:
200 g ricotta
Het rasp van 1 sinaasappel
1 eetl. suiker
Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de ricotta door elkaar en zet weg.
Maak de rabarber schoon: verwijder de bladen en trek eventueel stugge draden van de rabarber. Het is niet nodig om ze te schillen en als ze vers zijn zal je ook minder stugge draden tegen komen. Snijd ze in stukjes. Doe de rabarber in een steelpannetje met een kneepje sinaasappelsap en de suiker. Breng aan de kook en laat dan 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Klop ondertussen de eieren los met een snufje kaneel. Voeg de melk en het grootste deel van de suiker toe en meng goed. Wentel het brood even door het beslag, niet te lang want dan valt je brood uit elkaar.
Verwarm een klontje boter en leg het brood in de pan wanneer het schuimt. Bak 2 minuten aan de ene kant, verdeel een beetje van de overgebleven suiker erover en draai het brood om. Bak weer voor twee minuten en voeg weer een beetje suiker aan deze kant toe en draai weer om. Als het brood mooi gekarameliseerd is mag hij uit de pan.
Serveer de wentelteefjes met een lepel ricotta en een schep rabarber.
Eet smakelijk!
TIP: Mogelijk houd je rabarber over. Steriliseer een potje en bewaar lekker in de koelkast!
Comentários