top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharlotte Hamilton

WORSTENBOODJES

Het is carnaval! Dit jaar mogen we alleen niet met z’n alle de kroeg in, dus drinken we maar een biertje thuis en… bakken we zelf onze eigen worstenbroikes wel! Het Brabantse worstenbroodje bestaat uit wit brooddeeg gevuld met gekruid gehakt. Het worstenbroodje is immaterieel erfgoed en valt onder vakmanschap en ambacht én onder festiviteiten, rituelen en sociale praktijken. Het eten van worstenbroodjes is dus een traditie, die springleven is: jaarlijks worden er zo’n vijfentwintig miljoen worstenbroodjes geconsumeerd.


Het worstenbroodje is ooit bedacht als manier van langer goedhouden van vlees. Hoe oud het precies is, is niet bekend. Vroeger werd er vooral restjes vlees gebruikt, van de slager of thuisslacht. Tegenwoordig wordt er varkens- of half-om-halfgehakt gebruikt. Terwijl nu heel het jaar door worstenbroodjes worden gegeten, was het vroeger gebruikelijk om op feestgelegenheden zoals kerst of carnaval. Nog steeds worden de meeste broodjes verkocht deze perioden.


Ingrediënten: voor het brooddeeg 125 g melk 7 g (1 zakje) gedroogde gist 250 g bloem ½ theel. zout 70 g boter 10 g basterdsuiker Voor de vulling 500 g half-om-halfgehakt (of vegetarisch gehakt) 1 ei 40 g paneermeel 1 theel. zout versgemalen peper ½ theel. nootmuskaat (liefst vers, anders poeder)

Bereidingswijze: Warm de melk tot handwarm op in een steelpannetje. Voeg dan de gist eraan toe en roer door. Meng dan alle ingrediënten van het deeg voor een soepel deeg. Kneed voor 5 minuten. Maak balletjes van het deeg, ongeveer van 90 gram per stuk. Leg ze op een bakplaat en laat 15 minuten op een warme plek, afgedekt, rusten. Meng het gehakt met de helft van het ei. Voeg de paneermeel toe, het zout en flink wat versgemalen peper en wat vers geraspte nootmuskaat, of nootmuskaatpoeder. Maak worstjes van 90 gram per stuk. Rol de deegballetjes uit tot een ovaal plakje. Bestrijk de zijkanten met wat ei. Leg de worst op het deeg en vouw de korte zijdes onder het worstje. Leg dan de lange kant over de worst naar de andere lange kant. Zorg dat de naad van onderen ligt als je gaat bakken. Laat dit nog een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Bestrijk de worstenbroodjes met het overige ei en een klein scheutje water en bak 10-12 minuten goudbruin in de oven.Eet smakelijk en Alaaf!
86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page