Zoeken
  • Charlotte Hamilton

FRISSE SALADE MET BURRATA EN ZWARTE KNOFLOOKVINAIGRETTE


Deze salade is gemaakt met de lekkerste frisse groente, romige burrata en een smaakvolle dressing: een twist op een klassieke vinaigrette gemaakt met zwarte knoflook. Zwarte knoflook is verse rauwe knoflook die door het gebruik van een lage hitte en een luchtvochtigheid van ongeveer 70% in een proces dat ‘de Maillard-reactie’ wordt genoemd gemaakt wordt. Tijdens dit proces krijgen de knoflooktenen een zwarte kleur. De textuur en smaak van de knoflook veranderen ook. Het is zachter, taaier en zoeter dan gewone rauwe knoflook. De scherpte die gewoonlijk bij knoflook hoort gaat weg en maakt dus plaats voor een zachtere, zoetere knoflook teen die een beetje smaakt naar drop, ketjap en paddestoelen. Echt een heel bijzonder ingrediënt!



Wil je dit niet in huis halen, of heb je het niet ‘toevallig’ liggen als je deze salade wilt maken? Maak dan een klassieke Franse dressing door in dit recept de knoflook weg te laten of te vervangen met een klein scheutje ketjap Manis, het is niet hetzelfde maar wel ook lekker!


Zwarte knoflook vind je trouwens soms ook in de vorm van pasta, kom je zo'n potje tegen in de supermarkt zou ik hem zeker meepikken.


2 personen (of 4 personen als een bijgerecht)

Ingrediënten

100 g groene asperges

1 courgette

1 venkel knol

2 eetlepels ingelegde rode ui

200 g gemengde salade

2 bollen burrata

30 g pijnboompitjes of zonnebloempitten



Voor de vinaigrette

2 tenen zwarte knoflook 1 theelepel dijon-mosterd

1 theelepel witte wijn- of appelciderazijn

75 ml extra vergine olijfolie

Zout en peper


Bereidingswijze:

Grill allereerst de groene asperges in een droge pan tot ze beginnen te verkleuren maar nog wel knapperig zijn, doe dit op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Hussel de pan regelmatig.


Schaaf de courgette in dunne linten, doe dit met een dunschiller of kaasschaaf. Verwijder het hart van de venkel en snijd de bol in dunne plakjes.


Maak nu de vinaigrette: meng de zwarte knoflook met de mosterd en de azijn. Zorg ervoor dat het een geheel is. Klop dan met een garde terwijl je de olie toevoegt. Voeg een klein scheutje koud water toe en meng nogmaals. Breng de dressing op smaak met zout en peper.


Maak nu de salade af: meng in een kom de groente, sla, dressing en ingelegde uitjes. Snijd de bollen burrata open en leg ze op de salade. Besprenkel met de pitjes en serveer direct.


Eet smakelijk!


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven